Doktorandusz Fórum az Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola doktoranduszai számára

 

2024. március 22-én 18.00 órakor az Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola, valamint a Széchenyi István Egyetem Doktorandusz Önkormányzata Doktorandusz Fórumot szervezett az Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola doktoranduszai számára. A rendezvény célja kettős volt: egyrészt az, hogy segítséget nyújtson a hallgatók számára a doktori képzés követelményeiben való eligazodásban, valamint lehetőséget biztosítson a hallgatók számára kérdések, problémák felvetésére, megvitatására. Mindezen felül a rendezvény a képzésben magabiztosan és sikeresen haladó doktoranduszok tapasztalatainak átadását is célozta, ezzel is segítve a képzés elején járó hallgatók számára a képzés sikeres teljesítését.

A rendezvény első felében a Doktorandusz Önkormányzat elnöke, dr. Takó Dalma adott áttekintést a hallgatóknak arról, hogy hogyan kell eligazodni a doktori képzés követelményeiben, milyen információkat találhatnak meg a hallgatók Doktori Iskola honlapján és miként kell ezen információk alapján nyomonkövetniük előrehaladásukat. Ennek keretében szó esett a képzési tervekről, a képzés során teljesítendő kötelező és választható tárgyakról, a komplex vizsgáról, az abszolutórium követelményeiről, valamint az ehhez szükséges kreditek összegyűjtéséről.

Ezt követően a rendezvény második részében dr. Takó Dalma két negyedéves doktoranduszt, dr. Ősze Áront és dr. Frank Mátét kérte fel a doktori képzéssel kapcsolatos tapasztalataik megosztására. Mivel a doktoranduszok sikeresen teljesítették a képzés első négy évét, továbbá aktívan bekapcsolódnak a kari és tanszéki oktatási, kutatási tevékenységekbe és közösségi életbe, így rendkívül hasznos tippekkel tudták segíteni a doktoranduszokat. A hallgatók többek között beszámoltak komplex vizsgával kapcsolatos tapasztalataikról, továbbá arról, hogy miként folytatják publikációs tevékenységüket, hogyan és miként vesznek részt konferenciákon, valamint miként kapcsolódtak be saját tanszékük oktatási és kutatási tevékenységébe.

A rendezvényen az Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola részéről a Doktori Iskola vezetője, Dr. Takács Péter Professzor Úr is jelen volt és válaszaival, megjegyzéseivel segítette a hallgatók tájékoztatását. A hallgatók visszajelzései alapján mindez rendkívül hasznos volt, a hallgatók a követelmények ismertetését, tisztázását, valamint a személyes tapasztalatok megosztását is nagy örömmel fogadták. Mindezek alapján a rendezvény – a Doktori Iskola és a Doktorandusz Önkormányzat nagy örömére – rendkívül sikeres volt.

 

Gyakran ismételt kérdések és válaszok - a Doktorandusz Önkormányzat segédanyaga az Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola doktoranduszai számára